Algemeen Lid van de maand - Het Proefstation voor de Groenteteelt viert 60-jarig bestaan met een nieuwe website en een groot feest

Op 14 december bestaat het proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver exact 60 jaar. In die 60 jaar hebben ze een duidelijke stempel gedrukt op het praktijkonderzoek binnen de tuinbouwsector. Bovendien wisten ze dit onderzoek ook steeds om te zetten in praktische toepassingen waar de tuinbouwers vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Om dat te vieren lanceren ze een nieuwe, verbeterde website die de telers een gepersonaliseerde ervaring biedt. Bovendien nodigen ze in september alle leden en hun netwerk uit om hen in de bloemetjes te zetten voor de jarenlange samenwerking en om meteen vooruit te kijken naar toekomstig onderzoek. Want ook in de toekomst wilt het Proefstation voor de Groenteteelt een prominente rol blijven spelen in de tuinbouwsector.

Klaar voor de toekomst

Officieel verscheen het Proefstation voor de Groenteteelt op 9 januari 1964 in het Belgisch Staatsblad. De eigenlijke oprichting van de vereniging gebeurde echter al een maand eerder in 1963. In de daaropvolgende 60 jaar is er heel wat veranderd in de tuinbouwsector. Zo vertelt Jo Brouns, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw. “Land – en tuinbouw zit in de ziel van Vlaanderen. Wij behoren tot de wereldtop op het vlak van innovatie en dat gaat evenzeer op binnen onze landbouwsector. We hebben de meest duurzame en performante boeren van heel de wereld. Al decennia lang zijn we pioniers op de velden en in de serres en dat komt voor een groot deel dankzij onderzoekscentra zoals het Proefstation voor de Groenteteelt. Praktijkgericht onderzoek heeft er de voorbije 60 jaar voor gezorgd dat we konden inspelen op de nieuwe uitdagingen. Ook de komende jaren staat de sector nog voor heel wat uitdagingen wat zeker een rol weglegt voor de praktijkcentra/”

Op 40% van het Antwerpse grondgebied zijn land- en tuinbouwers aan de slag. In hun zoektocht naar innovatie kunnen ze rekenen op de provincie Antwerpen. Onze 4 praktijkcentra vormen de brug tussen beleid en teler, zo gaan we van onderzoeksresultaten naar praktijksuccessen op maat van onze land- en tuinbouwers. Samen met het Proefstation voor Groenteteelt maken we land- en tuinbouwbedrijven klaar voor kwaliteitsvolle producten. Vandaag maar ook de volgende 60 jaar.” vervolgt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid.

Marja Van Dessel, voorzitter van het Proefstation voor de Groenteteelt beaamt dat verhaal. ” Als praktijkcentrum zijn we actief binnen een enorm boeiende sector die constant evolueert en groeit. Vandaag de dag staan onze telers voor heel wat uitdagingen, denk maar aan de impact van de klimaatverandering, het mestdecreet, hogere loonkosten, …. Zonder innovatieve teelttechnieken en een goede en nauwgezette bedrijfsvoering kom je er niet meer. Van bij de opstart in 1963 streven we ernaar om de telers nieuwe praktische inzichten aan te rijken die ze nodig hebben. Vandaag onderzoeken we samen met de telers, andere onderzoekscentra en spelers binnen de tuinbouwsector naar oplossingen voor bijvoorbeeld de ToBRFVproblematiek, zoeken we naar mogelijkheden om op een duurzame manier voldoende water bij de bedrijven en teelten te krijgen. Hierbij werken we sectoroverschrijdend maar kijken we ook zeker buiten de landsgrenzen. Het Proefstation zou vandaag niet staan waar we staan zonder de ondersteuning die we vanaf het begin kregen en nog steeds krijgen vanuit BelOrta.”

Een verhaal voor en door telers

Door de jaren heen werd er een stevige band opgebouwd met de leden, hoofdzakelijk telers, het voornaamste doelpubliek van het Proefstation. De leden mogen binnenkort een uitnodiging verwachten om het 60-jarige bestaan van het Proefstation voor de Groenteteelt mee te vieren.

“Het is dankzij onze leden en ons netwerk dat we staan waar we nu staan. We hebben echt een enorm groot hart voor deze sector en staan met een hecht en getalenteerd team paraat om de volgende 60 jaar in te gaan en in te spelen op de noden van de telers. Binnen dit feest zetten we de telers graag centraal. Om hen een hart onder de riem te steken en om hen te tonen dat we klaar staan voor hen. Om ze ook op digitaal vlak nog beter van dienst te zijn, werd onze website in een nieuw jasje gestoken. De belangrijkste vernieuwing is een ervaring op maat van de bezoeker. Leden kunnen hun voorkeuren aanduiden en krijgen op die manier vooral info op maat van hun interesses. Ook de diensten die we ter beschikking stellen van telers, bedrijven of projectpartners zijn nu beter doorzoekbaar, net zoals onze onderzoeksresultaten waar een krachtige zoekfunctie en filter op staat. Ter ere van ons 60 jarig bestaan duiken we ook even terug in de tijd.” besluit Els Berckmoes, directeur van het Proefstation.