Projectnieuws VIB lanceert incubator voor agrobiotechstarters

VIB, het Vlaamse onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen, kondigt vandaag de oprichting aan van een agrobiotech-incubator. VIB en strategische partner ILVO werken samen om een unieke omgeving te creëren voor startende ondernemers. VIB kocht hiervoor de CropDesign-site in Nevele van BASF. Deze faciliteit biedt hoogtechnologische serreruimtes en een hypermoderne infrastructuur voor gewasonderzoek. Dit initiatief wordt met een bedrag van 500.000 euro financieel gesteund door Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits. Minister Crevits: “De nieuwe incubator wordt een inspirerende biotoop voor startups die werken aan de toekomst van duurzame landbouw en voedselproductie. Met deze steun versterken we de toppositie van Vlaanderen in de biotech sector voor de agro-industrie van landbouw en voeding.”

In en rond Gent zijn tal van innovatieve kleine en grote agrobiotech-bedrijven actief, die deel uitmaken van een dynamische cluster. Deze bedrijven vertalen fundamenteel onderzoek naar landbouwkundige innovaties, zoals klimaatbestendige gewassen, gewassen die de eiwittransitie zullen faciliteren, bio-gebaseerde duurzame bodemverbeteraars. Om ook startende ondernemers in de plantenwetenschappen hier alle kansen te bieden is er echter nood aan bijkomende ruimte en ondersteuning met sectorspecifieke expertise.

VIB’s nieuwe incubator wil nu agrobiotech-starters vleugels geven door een unieke omgeving aan te bieden, mét toegang tot de allerlaatste technologieën. VIB kan hierbij plooien op tientallen jaren ervaring met een bio-incubator-programma dat aan de basis ligt van de bloeiende Vlaamse biotech-cluster. De ondersteuning van het programma door VIB en ILVO opent bovendien heel wat deuren voor jonge bedrijven: naast netwerking en coaching, worden ook samenwerkingsmogelijkheden verkend met deze onderzoeksinstituten.

“Onze visie is dat de nieuwe agrobiotech-incubator een drijvende kracht wordt in Vlaanderen om innovaties in de landbouw en voedselproductie te ondersteunen. De ambitie is om de landbouwoplossingen van morgen voort te brengen, en de groei van de cluster rond Gent verder te stimuleren. Met de verwerving van de CropDesign-site willen we kansen creëren voor ondernemers om hun bedrijf in Vlaanderen te ontwikkelen, te profiteren van het unieke ecosysteem en hoogwaardige banen naar de regio te brengen”, aldus Jérôme Van Biervliet, algemeen directeur bij VIB.

Om de agrobiotech-incubator in Nevele een succes te maken hebben VIB en ILVO een partnerschap gesloten ondersteund door Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits. “Fundamenteel wetenschappelijke inzichten hand in hand met ontwikkelingen richting concrete toepassingen in de landbouwpraktijk vormen een sterke combinatie. De top-technologische serres in Nevele vervolledigen het onderzoeksareaal, nodig om in rechte lijn naar nuttige innovatieve producten in de plantenwereld te komen.” zegt Joris Relaes van ILVO.

"Plantenwetenschap met de nadruk op duurzaamheid en klimaatverandering is een belangrijke focus voor ons bij VIB. In deze nieuwe setting kunnen we onze internationaal erkende expertise op het gebied van fenotypering van planten inzetten en kunnen we landbouwonderzoek en agrobiotech blijven ondersteunen." zegt Dirk Inzé, Wetenschappelijk Directeur van VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie.

“De nieuwe incubator past binnen het relanceplan om innovatie op basis van onderzoek te combineren met het creëren van economische impact na de COVID19-crisis. Het initiatief past ook binnen Vlaanderen’s ambitie om koploper te zijn in eiwittransitie. De overstap naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten in onze voeding is immers een grote maatschappelijke uitdaging.” Aldus minister Hilde Crevits.

"Door CropDesign te desinvesteren, stellen we onze langdurige partner VIB in staat om de innovatieve fenotyperingstechnologie verder te ontwikkelen en toe te passen", zegt Linda Trolinder, Senior Vice President Research & Development voor Seeds & Traits bij BASF's Agricultural Solutions divisie. “Tegelijkertijd stelt deze desinvestering ons in staat om onze portefeuille aan te passen en nog meer te focussen op toekomstige sleutelprojecten van onze bedrijfsstrategie. We zijn wel trots op onze jarenlange inzet en verwezenlijkingen in dit wetenschappelijk veld."

Vragen?

Contacteer ons